OVER DUTCH CHILI FEST
LA FIESTA PICANTE
Dutch Chili Fest is het enige Nederlandse festival dat geheel in het teken staat van de chilipeper. Deze veelzijdig vruchtgroente zet je in vuur en vlam, maar smaakt soms ook onverwachts zoet. Onze ode aan dit pikante pepertje vertaalt zich in een dag vol spicy eten en ander soortig vermaak.
Professionals en amateurs bieden hun heet gepeperde producten aan op de markt, er zijn wedstrijden om te bepalen wie de grootste portie pittigheid aankan, we hebben cutting edge music en natuurlijk een uitgebreid aanbod van lekker eten en drinken.
Ook de jongste bezoekers vermaken zich dankzij onze speciale activiteiten voor kinderen meer dan prima op Dutch Chili Fest.
HOT RODS & HOT SAUCE
Herald Coolbergen, founding father van Dutch Chili Fest, kwam in 2012 op het idee om een festival te wijden aan de chilipeper tijdens een bezoek aan een rockfestival: “Daar werden hot rods tentoongesteld en hamburgers verkocht. Hot sauce kan dan natuurlijk niet ontbreken, besloot ik.”
Het vormt het startschot voor Dutch Chili Fest. In krap 3 maanden tijd is de eerste editie een feit. “Al snel bleek er veel meer mensen in hun vrije tijd of beroepsmatig met pepers bezig. Ik heb die mensen bij elkaar gebracht.”
Na 5 succesvolle edities draagt Herald het stokje in 2017 over aan Leo Hoeksema. Hij kan met Dutch Chili Fest zijn twee grootste passies combineren: muziek & (spicy) food! In 2022 breidt hij het team uit met oudgedienden Bas van Baal en Stefan School.
FOODprint
Dutch Chili Fest brengt niet alleen een ode aan de hete peper maar ook aan de aarde en de natuur waaruit deze bijzondere vrucht voortkomt. Daarom doen we ons best om de ecologische voetafdruk van het festival zo klein mogelijk te houden. We grijpen de kans aan om ons publiek te inspireren en bewust te maken van hoe we samen het verschil kunnen maken.
De grootste stap zetten we met ons eten: we kijken kritisch naar onze FOODprint en kiezen voor een toekomstbestendig menu. Dat betekent dat plantaardige en vegetarische gerechten de hoofdrol spelen. We vragen alle cateraars om minder vleesgerechten op het menu te zetten – liever kip, en geen rundvlees, vanwege de grote impact daarvan. Vlees moet iets speciaals zijn, geen standaard. Zie het als een delicatesse: geniet ervan, maar met mate.
Verder draaien we op groene stroom, deels opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het Klokgebouw. We denken circulair: decoratiematerialen gebruiken we jaar na jaar opnieuw, we serveren eten op plasticvrije borden en schenken drankjes in herbruikbare bekers. En dat verwachten we ook van onze standhouders en cateraars.
Om transportkilometers te beperken, werken we zoveel mogelijk met lokale leveranciers. En we vragen onze bezoekers te voet, met de fiets of de trein te komen. Het festival bevindt zich tenslotte op nog geen minuut loopafstand van treinstation Eindhoven Strijp-S.