OVER DUTCH CHILI FEST 

LA FIESTA PICANTE
Dutch Chili Fest is het enige Nederlandse festival dat geheel in het teken staat van de chilipeper. Deze veelzijdig vruchtgroente zet je in vuur en vlam, maar smaakt soms ook onverwachts zoet. Onze ode aan dit pikante pepertje vertaalt zich in een dag vol spicy eten en ander soortig vermaak.

Professionals en amateurs bieden hun heet gepeperde producten aan op de markt, er zijn wedstrijden om te bepalen wie de grootste portie pittigheid aankan, we hebben cutting edge music en natuurlijk een uitgebreid aanbod van lekker eten en drinken.

Ook de jongste bezoekers vermaken zich dankzij onze speciale activiteiten voor kinderen meer dan prima op Dutch Chili Fest.

HOT RODS & HOT SAUCE
Herald Coolbergen, founding father van Dutch Chili Fest, kwam in 2012 op het idee om een festival te wijden aan de chilipeper tijdens een bezoek aan een rockfestival: “Daar werden hot rods tentoongesteld en hamburgers verkocht. Hot sauce kan dan natuurlijk niet ontbreken, besloot ik.”

Het vormt het startschot voor Dutch Chili Fest. In krap 3 maanden tijd is de eerste editie een feit. “Al snel bleek er veel meer mensen in hun vrije tijd of beroepsmatig met pepers bezig. Ik heb die mensen bij elkaar gebracht.”

Na 5 succesvolle edities draagt Herald het stokje in 2017 over aan Leo Hoeksema van Zwaardvis Music. Die kan met Dutch Chili Fest zijn twee grootste passies combineren: muziek & (spicy) food! In 2022 breidt hij het team uit met oudgedienden Bas van Baal en Stefan School.

FOODprint
Dutch Chili Fest brengt niet alleen een ode aan de hete peper maar ook aan de aarde en de natuur waaruit deze bijzondere vrucht voortkomt. We zitten middenin de klimaatcrisis en wereldwijd worden meer dan 1 miljoen planten- en diersoorten met uitsterven bedreigt. Als festival hebben we de kans om ons publiek te informeren en inspireren over onderwerpen die hierin een rol spelen om zo samen verandering teweeg te brengen.

We doen daarom ons best om de footprint van het festival zoveel mogelijk te reduceren. We maken daarom gebruik van groene energie, welke gedeeltelijk wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het dak van het Klokgebouw liggen. We denken in grondstoffen in plaats van afval. Daarom maken we geen gebruik van wegwerpplastics maar van herbruikbare bekers en andere alternatieven en vragen we de standhouders en cateraars hetzelfde te doen.

Ook beperken we de vervoerskilometers van leveranciers door zoveel mogelijk lokaal in te kopen en vragen onze bezoekers te voet, met de fiets of de trein te komen. Het festival bevindt zich tenslotte op 1 minuut loopafstand van treinstation Eindhoven Strijp-S.

De grootste impact maken we door kritisch naar onze FOODprint te kijken en het aanbod aan te passen naar een toekomstbestendig menu. Daarom bieden we steeds meer plantaardig eten aan en motiveren onze cateraars om biologisch en lokaal vlees te serveren. Een stukje vlees eten zou bijzonder en niet vanzelfsprekend moeten zijn. Een delicatesse, geniet en eet het met mate!